Οι Ασιάτες, κυρίως Κινέζοι, Ιάπωνες και Κορεάτες φημίζονται για την πρωτοπορία τους σε όλες τις πτυχές της ζωής. Προοδεύουν ταχύτατα σε όλους τους τομείς, χάρη στην ταπεινότητα, την προσήλωση και τη λεπτομέρεια που τους χαρακτηρίζει. Το ποδόσφαιρο φυσικά δεν μπορούσε να τους ξεφύγει, ειδικά τώρα που έχουν μεγάλα «αστέρια» στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, στο «κέντρο» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Ο Χιούνγκ Μιν Σον είναι ο «πρεσβευτής» και ακολουθούν εκατοντάδες άλλοι. Κανγκ Ιν Λι στην Παρί Σεν Ζερμέν, Χι Τσαν Χουάνγκ στους Γουλβς, Μιτόμα στη Μπράιτον, ο Κούμπο της Σοσιεδάδ και ο γνώριμος σε εμάς Ιν Μπεόμ Χουάνγκ από τη θητεία του στον Ολυμπιακό είναι μερικοί από αυτούς που διαπρέπουν στη «Γηραιά ήπειρο». Σαφώς πολλοί αγωνίζονται στα συνεχώς αναπτυσσόμενα πρωταθλήματα της Ασίας. Άπαντες θα λείψουν για το Asian Cup, όπως ο Έντο με μεγάλη επίδραση στο παιχνίδι της Λίβερπουλ τις πρόσφατες αγωνιστικές.
Ουδείς ξεχνάει την επική πορεία της Ιαπωνίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ με τις νίκες επί Γερμανίας και Ισπανίας και τον ιστορικό αποκλεισμό των «Πάντσερ». Η κατάληψη της πρώτης θέσης και η πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου μόνο τυχαία δεν ήταν. Το ίδιο και για την εθνική ομάδα της Νότιας Κορέας πέρασε από τους ομίλους μαζί με την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο.
Ένας για όλους και όλοι για έναν
Μαχητικό «πνεύμα», πάθος και άψογη εκτέλεση του αγωνιστικού πλάνου έφεραν τις σπουδαίες επιτυχίες. Η τακτική των «Σαμουαράι» κυρίως, που απαρτίζονταν από λιγότερο δημοφιλείς ποδοσφαιριστές, εξέπληξε άπαντες. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω στοιχεία και την ομαδικότητα έφεραν την αναγνώριση από τον κόσμο του ποδοσφαίρου.
Η ομαδικότητα, η «αυτοθυσία» για να λειτουργήσει σωστά το πλάνο και οι αστείρευτες δυνάμεις Ιαπώνων και Κορεατών στάθηκαν αρκετά για να αντιμετωπίσουν τα «μεγαθήρια» του θεσμού. Οι εμφανίσεις στο Μουντιάλ τους έκαναν γνωστούς και τους έδωσαν το εισιτήριο για τα κορυφαία πρωταθλήματα.
Ο τρόπος ανάδειξης ταλεντών όπως ειπώθηκε και παραπάνω είναι όλα θέμα δουλειάς και συγκέντρωσης. Για να είναι λοιπόν ανταγωνιστικοί στο top επίπεδο προετοιμάζουν και δημιουργούν ποδοσφαιριστές από μικρή ηλικία. Ένα βίντεο λοιπόν αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Σε αγώνες σχολικών πρωταθλημάτων λυκείων της Ιαπωνίας παρατηρεί κανείς μία «μικρογραφία» της εθνική ομάδας. Το «απλό» ποδόσφαιρο όπως είχε πει κάποτε ο αείμνηστος Γιόχαν Κρόιφ είναι το δύσκολο. Κι όμως στην Ασία το κάνουν να φαίνεται εύκολο αφού τηρούν πιστά της επιταγές του. Μάλιστα ονειρεύονται την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε μία από τις επόμενες διοργανώσεις και έχουν σκοπό να φέρουν στην εθνική τους τον «μάστερ» του ποδοσφαίρου Πεπ Γκουαρδιόλα.
Τριγωνομετρικές συνεργασίες που δεν αφήνουν περιθώρια αντίδρασης στον αντίπαλο και φέρνουν την μπάλα στα δίχτυα του αντίπαλου κίπερ. Εξαιρετικές εκτελέσεις στημένων φάσεων, κινήσεις στο χώρο, στήριξη του συμπαίκτη και ταχτύτατη εναλλαγή της μπάλας είναι στοιχεία του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Και για να αναταπεξέλθει ένας ποδοσφαιριστής στο υψηλότερο επίπεδο οφείλει να τα μάθει, να τα εφαρμόζει και να τα εντάξει στο στυλ του όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται. Στην Ασία έχουν εντάξει το ποδόσφαιρο στο σχολείο. Ο σωστός τρόπος «γέννησης» top – class ποδοσφαιριστών.