MPF-training-ao-iliou-proti-paidiki-omada-pou-paizei-agones-xoris-proponiti-ston-pagko-mpoutros-dimitris-kinisiologia-podosfairou-mpf-mpoutfoot

Η παιδική ομάδα (JUNIOR) του ΑΟ ΙΛΙΟΥ είναι η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα και θα τολμήσω να πω και στον κόσμο η οποία αγωνίστηκε και θα αγωνίζεται απο δω και στο εξής στους επίσημους ή φιλικούς αγώνες χωρίς την παρουσία του προπονητή στον πάγκο. Πρόκειται για μία ομάδα που εδώ και 5 μήνες εκπαιδεύεται ώστε να μπορέσει να αποδείξει στον ποδοσφαιρικό κόσμο ότι τα παιδιά μπορούν μόνα τους να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες αρκεί να έχουν πάρει την σωστή εκπαίδευση και έχουν υιοθετήσει την σωστή φιλοσοφία για το πως θα αντιμετωπίζουν με ωφέλιμο τρόπο τη ζωή τόσο στα καλά όσο και στα άσχημα.

Η παιδική ομάδα του ΑΟ ΙΛΙΟΥ είναι μια απόλυτα πειθαρχημένη ομάδα στην οποία τα παιδιά αποφασίζουν μόνα τους την τύχη της ομάδας τους στην διάρκεια του παιχνιδιού. Αφού έχουν δοθεί οι προβλεπόμενες οδηγίες σε όλα τα παιδιά και έχουν καθοριστεί οι κινήσεις μέσα στο παιχνίδι, τα παιδιά καλούνται να εφαρμόσουν στο βαθμό που μπορούν όλα όσα έχουν μάθει με σεβασμό στον προπονητή, τους γονείς, τον διαιτητή, τους αντίπαλους.
Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα τα παιδιά δεν χάνουν σε καμία στιγμή την ψυχραιμία τους, παλεύουν κάθε λεπτό για το καλύτερο και είτε χάσουν είτε κερδίσουν ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.

Για να καταλάβουμε πως τα παιδιά αυτά κέρδισαν το δικαίωμα να παίζουν μονα τους στους αγώνες πρέπει να αναφέρουμε πως δουλεύουν στην διάρκεια των προπονήσεων όλη αυτή την περίοδο.

Σε κάθε προπόνηση βγαίνουν με τάξη έξω στο γήπεδο και παρατάσονται στην σειρά περιμένοντας τον προπονητή τους να τους δώσει οδηγίες για την έναρξη της προπόνησης. Καθόλη την διάρκεια της προπονησης αυτής τα παιδιά δουλεύουν αθόρυβα, συγκεντρωμένα και προσπαθούν για το καλύτερο. Κανένα παιδί δνε φωνάζει για να του δώσουν μπάλα καθώς ο χρυσός κανόνας ”ΣΗΚΩΝΩ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΙΚΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΜΠΑΛΑ” εφαρμόζεται στο μέγιστο βαθμό. Όλοι προσπαθούν να βοηθήσουν ακόμα και τον αδύναμο χωρίς βεντετισμούς, νεύρα ή εγωισμούς, Η αλλυλεγύη, αλληλοβοήθεια και αλληλοκατανόηση στα λάθη είναι περασμένα βαθεία μέσα τους και εφαρμόζονται με ευλάβεια στο γήπεδο.

Στην ομάδα εφαρμόζεται η κινησιολογία ποδοσφαίρου MPF MPOUTFOOT προκειμένου τα παιδιά να μάθουν να κινούνται σωστά και να εκτελούν στο μέγιστο βαθμό όσο αυτό ειναι εφικτό τις ποδοσφαιρικές δεξιότητες. Μέσα από την κινησιολογία ποδοσφαίρου όλα τα παδιά έχουν το ιδιο κινητικό μοτίβο. Στην ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ MPF MPOUTFOOT παίζει ρόλο στην κίνηση και το εκατοστό. Τα παιδιά μαθαίνουν να χτυπούν την μπάλα και να κινούνται με ακρίβεια. Δεν έχει σημασία απλά η μπάλα να πάει στα δίχτυα αλλά να πάει με το σωστό κινητικά τρόπο ώστε αυτό να γίνει αυτόματη κίνηση και να βγει στο παιχνίδι. Μαθαίνουν πως να κινούνται με σωστούς αμυντικούς βηματισμούς κρινοντας τα ίδια πότε θα κινηθούν πάνω στον αντίπαλο ή θα περιμένουν να πέσει πάνω τους αυτός. Εφαρμόζουν με απόλυτη επιτυχία την άμυνα ζωνης χωρίς να την έχουν προπονήσει παρά μόνο εφαρμόζουν τον χρυσό κανόνα της αλληλοκάλυψης, της κίνησης των συμπαικτών τους και κυρίως πειθαρχούν απόλυτα στις οδηγίες του προπονητή.

Δεν τα πειράζει να επαναλάβουν άπειρες φορές μία κίνηση ή μία άσκηση προκειμένου να τη μάθουν και την εκτελέσουν σωστά. Δεν βαριούνται να κάνουν ασκήσεις που θα τα βοηθήσουν να γίνουν καλύτερα. Δνε βλέπουν την ακαδημία απλά σαν ένα χώρο διασκέδασης αλλά σαν ένα περιβάλλον στο οποίο θα μάθουν νέα πράγματα και θα εξελιχθούν ως άνθρωποι. Δεν έχουν να άγχος να κάνουν λάθος και όταν ακόμα το κάνουν δεν φοβούνται να υποστούν τις συνέπειες ΠΑΝΤΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. ΕΝΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΟΛΗ Η ΟΜΑΔΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ. ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. ΕΝΑ ΑΤΟΜΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΜΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ.

Όταν τελειώσει η προπόνηση, ήσυχα έχοντας τις μπάλες στα χέρια τις τοποθετούν με τάξη ώστε να τις βρει το επόμενο τμήμα και βγαίνουν ήσυχα από το γήπεδο.

Πριν την έναρξη ενός παιχνιδιού και πριν την έλευση του προπονητή στο γήπεδο έχουν πάει μόνα τους στα αποδυτήρια κάθονται το ένα διπλα στο άλλο και περιμένουν με υπομονή χωρίς την παραμικρή φασαρία τον προπονητή τους. Αλλάζουν, ακούν τις οδηγίες, μπαίνουν μέσα στο γήπεδο σε δυάδες, πηγαίνουν στον πάγκο, κάθονται οι αναπληρωματικοί και οι βασικοί ξεκινούν το ζέσταμα. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού δεν ανταλλάσουν καμία άσχημη κουβέντα μεταξύ τους, δεν μιλάνε σε κανένα αντίπαλο παρά μόνο να ζητήσουν συγνώμη αν έκαναν φάουλ, τρέχουν ασταμάτητα σε όλη την διάρεκαι του παιχνιδιού και ακόμα όταν το σκορ μπορεί να είναι βαρύ δεν απογοητεύονται καθόλου και μάχονται μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Δεν παίζουν άναρχα, κρατούν πιστά τις θέσεις τους και το κυριότερο δεν κοιτούν ποτέ στην εξέδρα για να ακούσουν ή να δουν. Αποφασίζουν ποιος θα εκτελέσει τα κόρνερ, τα φάουλ, ζητούν από το διαιτητή αλλαγή και γενικά καθορίζουν την εξέλικη του παιχνιδιού με τον δικό τους τρόπο και ανεπηρέαστα από παντού. Και στο τέλος ανεξάρτητα αποτελέσματος είναι όλα χαρούμενα και ικανοποιημένα.

Κάπως έτσι αυτή η μικρή παιδική ομάδα του ΑΟ ΙΛΙΟΥ κέρδισε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της ακαδημίας και κυρίως την εμπιστοσύνη του προπονητή τους και έγινε η πρώτη παιδική ομάδα, θα τολμήσω να πω στον κόσμο, που κατεβαίνει μονη της στο γήπεδο να δώσει αγώνα χωρίς προπονητή στον πάγκο και καθορίζει η ίδια την τύχη της μέσα στο παιχνίδι.

Ελπίζω αυτή η νέα προοπτική στην αντιμετώπιση των μικρών στο ποδόσφαιρο να φέρει μια νέα προοπτική στην προπονητική και στην συμπεριφορά γονιών, προπονητών παιδιών και παραγόντων…

Μετά τιμής

Μπούτρος Δημήτρης
Προπονητής Κινησιολογίας ποδοσφαίρου
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού